Monday 7 January 2013

Mir Božiji, Hristos se rodi!


Mir Božiji, Hristos se rodi! Srećan Božić!


          Rano ujutru, 07.januara 2013e godine, sa svojom devojkom i njenom rodjenom sestrom pošli smo put manastira Vavedenje Presvete Bogorodice.
           Manastir se nalazi u neposrednoj blizini grada Niša a do njega se može doći tako što se podje iz Niša ka Niškoj Banji, zatim produži pravo do samog izlaska na auto-put. Tu se uključuje desno u pravcu Pirota i Sofije, i na samo nekoliko stotina metara se odvaja ponovo desno preko železničke pruge i mosta i stiže se u selo Prosek. Odatle se prelaskom mosta skreće levo i ide pravo sve do table koja označava početak 'vikend naselja Prosek'. Odatle se dalje kolima ide i ponovo na prvoj i jedinoj raskrsnici  se ostaje na glavnom delu trase, odnosno polu-levo. Vozeći jos par kilometara kroz 'vikend naselje Prosek' dolazi se i do prve table koja označava jos 1Km do manastira. Odatle je već vrlo lako pronaći ovo sveto mesto koje odiše mirom i toplotom Hrisćanske vere.
          Ukoiliko se odlučite za gradski prevoz, uhvatite neki od autobusa koji idu ka Sicevu, Ostrovici, Ravnom dolu, Pirotu ili Beloj palanci. Sidjete u selo Prosek, predjete prugu i most i ispratite gore navedena uputstva.
           Ili vozom Nis-Dimitrovgrad, sidjete u selo Prosek i ispratite gore navedena uputstva.
man. Vavedenje Presvete Bogorodice
     
            Ovo je ujedno bio i moj drugi dolazak u ovaj manastir i toga jutra mi smo bili takozvani položajnici, prvi posetioci božije kuće na dan Bozića.
        Monahinja Veronika nam je otvorila kapije manastira i srdačno nas dočekala. Uvela nas je u konake i unutar konaka u kapelu gde smo se pomolili a zatim zajedno sa njom otišli i pridružili joj se na doručku u kuhinji. Potom smo ušli u manastir koji je od skora renoviran, pomolili se, upalili sveću...
Svi vi koji posetite ovaj manastir, zamolite monahinju da vam objasni priču koju slikovito govore freske unutar manastira od samog rodjenja, krštenja pa do raspeća i vaskrsenja Isusa Hrista.
      Manastir je izgradjen 1647 god. Izgradnja prvog konaka bila je 1835god. Crkva je verovatno stradala posle Niske bune 1841god a prema zapisu iz letopisa crkve ponovo je obnovljena 1875 a bi poslednju obnovu doživela 1927god. 2007god je uz blagoslov tada episkopa Niskog a sada partrijaha Irineja dogradjena priprata na samom ulazu u manastir i na taj način je sačuvan od vremena i starosti.
Ja, položajnik :)

Reč autora:
Ovaj manastir definitivno treba posetiti! Ja sam ostvario još jednu svoju želju a to je da nekada u svom životu boravim unutar prostorija manastira, u konacima. Da osetim način života monaha, i eto, iako sam jako malo vremena proveo unutar konaka u razgovoru sa monahinjom, svega nekoliko sati, uspeo sam da osetim makar delić mira i blagostanja u kome monasi žive, obeduju... 

Adamović Nikola - Adam
07.01.2013.


man. Vavedenje Presvete Bogorodice
monahinja Veronika i sestra moje devojke, Milena.


Ljubav mog života, Tamara Tami Vukić!


No comments:

Post a Comment